Manisa Şehzadeler Kaymakamlığında 9 Ekim Salı günü düzenlenen Alaşehir Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi İstişare Toplantısı’na gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Mustafa Hakan Güvençer, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Genel Sekreter Vekilimiz Veli Oğuz ile Ajans uzmanlarımız ve diğer ilgililer katıldı.
Vali Güvençer açılış konuşmasında “Alaşehir ilçemizde Manisa için, Türkiye için son derece özellik taşıyan, stratejik ürün diyebileceğimiz, en azından Manisa için stratejik ürün diyebileceğimiz üzüm ürününü üretmiş olduğumuz sahada jeotermal kaynaklar vasıtasıyla enerji üretiyoruz. Hem ülkemizin genel stratejik yönelimi, ihtiyaçları hem de ilimizin tabii yönelimi içerisinde öyle gözüküyor ki her iki sektörden de birbirinin leh ya da aleyhine feragat edebilmemiz mümkün değil. Bu durumda hem bu süreci doğru yönetmek hem de sahip olduğumuz jeotermal kaynakları Türk ekonomisine, il ekonomisine daha rantabl kazandırabilmek maksadıyla, zaten bu ilde yaşayan herkesin zihninde bir takım soru işaretleri ve arayışlar oluşmuş idi. Onların adına bu soruları daha somut bir şekilde gündeme getirerek jeotermal enerji üretiminde kullanılan kaynakların deşarj edilecek, reenjekte edilecek termal kaynakların reenjeksiyon öncesinde bir şekilde tarıma kazandırılıp kazandırılamayacağı, bunun yönteminin ne olacağı konusunda bir fikri ön değerlendirme sonrasında bunun olabilecek en uygun yolunun seralarda mümkün olabileceği yolunda bir ortak fikir mutabakatı doğdu. Sonrasında tarım ihtisas organize sanayi bölgesi kuruluşu ana çatısı altında reenjekte edilecek jeotermal kaynakların Alaşehir’de kurulacak tarım ihtisas organize sanayi bölgesinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorusu doğdu.” dedi.
Vali Güvençer, yeraltı kaynaklarının seracılıkta kullanılmasının makul olup olmadığının irdelenmesi gerektiğini ifade ederek “Bu konuda Kalkınma Ajansımızın Yönetim Kurulu konuyu gündeme getirdiğinde diğer Yönetim Kurulu arkadaşlarımızın da katılımı ve anlayışıyla hizmet alımı yöntemiyle bu işin fizibilite rantabilitesinin ne olacağı, sürecin nasıl işleyeceği konusunda bir ön rapor alalım istedik. Biraz sonra sunum yapacak firmamız aklımıza takılabilecek soruları cevaplamak amacıyla bir ön rapor hazırladılar. Bu rapor son hâline gelme noktasında. Henüz daha kabul etmiş değiliz. Biraz daha kabul öncesi, belki eksikliklerin tamamlanmasına yardımcı olacak. Sonuçta kamu tüzel kişiliği taşıyan, içimizde temsilcileri bulunan birimler bir araya geleceğiz, seçilmiş bir yerde, mevzuat çerçevesinde, belli bir alanda özel teşebbüsün seracılık faaliyetleri yapmasının önünü açıp kolaylaştıracağız.” diye konuştu.
Daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç tarafından “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri” konusunda, yüklenici firma adına katılım sağlayan Jeoloji Mühendisi Fatih Üçgün tarafından ise “Alaşehir Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Ön Fizibilite Çalışması” hakkında sunumlar gerçekleştirildi.
Sunumun ardından katılımcıların görüşleri alınarak değerlendirmede bulunuldu.
Yazar hakkında